Du blir hva du spiser- del 2

I dette innlegget skal jeg ta for meg litt hvordan du selv kan påvirke og kontrollere din egen tilværelse. Det er mange feller der ute å gå i og jeg håper at jeg ved å sette fokus på noen av dem kan hjelpe deg til å unngå disse fellene.

Jeg skal raskt gå gjennom både mat og livsstil som en fortsettelse og utdypning av det jeg startet med første del som du kan lese her.

Du blir hva du spiser

Hva du spiser er faktisk mer vesentlig enn du tror. Den gang jeg var tjue år satt jeg med inntrykk av at jeg kunne spise hva som helst uten at kroppsvekten økte ett gram. Dette stemte nok ganske bra på det tidspunktet, men det har definitivt forandret seg.

Etter å ha vært aktiv innen idrett og trening de siste 30 år har jeg etterhvert funnet ut hvordan matvaner påvirker mine fysiske prestasjoner både i trening og konkurranse. Etter å ha gått gjennom to mislykkede operasjoner er det blitt litt innskrenkede muligheter for trening, og kostholdet har blitt viktigere enn noen gang. Jeg føler selv at jeg har et balansert og greit kosthold og fungerer godt i med en stabil kroppsvekt i dagens situasjon, men påvirker dette jobbingen min?

Jeg gjorde en liten studie sist vinter når jeg trente relativt hardt på treningssenter. Blant de som løfter sies det at spis kylling og du blir en kylling, eller spis okse for å bli sterk som en okse. Jeg ville finne ut av dette og gjorde en liten analyse av meg selv i en 2 måneders periode. Det var en måned hvor jeg spiste kylling til middag 5 dager pr uke og en måned hvor jeg gjorde det samme med storfe. Mellom disse periodene hadde jeg en måned med vanlig kosthold for å ha en ganske likt utgangspunkt i testingen. Treningsprogrammet var identisk i begge perioder.

For å ikke lage et for stort poeng av dette så skal jeg oppsummere ganske kjapt. Kroppsvekten gikk ned 2 kilo med kylling, gikk opp til normalen igjen, og deretter økte med 3 kilo med storfe. Styrkemessig holdt jeg samme nivå med kylling, noe som indikerer at jeg ble ca 2,5% sterkere i forhold til kroppsvekten. Med storfe hadde jeg en styrkeøkning som var lik, men grunnet økning i kroppsvekt var jeg sterkere etter denne perioden når det gjaldt antall kilo jeg løftet. Jeg kan med dette si at myten er sann, oksen er best for dette formål.

Hvordan påvirket dette kostholdet jobbing og konsentrasjon?

Jeg kan si så mye som at i perioden med rødt kjøtt (storfe) var jeg generelt mer trøtt og slapp, men følte meg mye sterkere når jeg var igang fysisk. Med kylling følte jeg mer opplagt og lettere på alle måter bortsett fra når jeg løftet vekter, så jeg konkluderer med at i dette litt ekstreme tilfellet ville helt klart kyllingen være å anbefale for min del.

Etter endt periode gikk jeg tilbake til et variert kosthold med kylling, fisk, storfe og svinekjøtt til middag. Dette gir helt klart best utbytte for meg når det gjelder konsentrasjon og generell energi.

Grunnen til at jeg skriver dette har du kanskje begynt å tenke og det kommer jeg til nå. Jeg vet det er mange som blir veldig engasjert når de begynner å skrive en blogg. Veldig mange hopper da over middag til fordel for en grandiosa eller kanskje et besøk på McDonalds og dette er stor synd og skam. Dette vil faktisk være med å brenne deg fullstendig ut over tid da maten har større innvirkning på dine resultater enn du aner.

Jeg håper alle er bevisst på hva kostholdet faktisk gjør med oss, ikke bare fysisk men også den psykiske helse er utrolig avhengig av dette.

Hva med fysisk aktivitet?

Nå kommer jeg til et punkt som alltid har vært veldig viktig for meg da jeg har blitt avhengig etter å ha vært aktiv i så mange år. Jeg vil anbefale alle til å være fysisk aktive på en eller annen måte, det trenger ikke være knallhard trening, men en avkobling fra internett og pc. I perioder går jeg en tur og henter utrolig masse inspirasjon til å skrive på disse turene, det kan være å sitte ved et fjellvann eller en innsjø som hjelper meg best ved skrivesperre. Jeg har også ved flere tilfeller hentet mye inspirasjon under sykkelturer og gåturer med hunden.

Det å være i litt moderat fysisk aktivitet gir deg ikke bare en stor helsegevinst, men også stor inspirasjon i forhold til arbeidsoppgavene du skal utføre.

Ut med venner og familie

Dette er også et punkt som du skal ta på alvor da det gir deg enorm gevinst i form av livsgnist og inspirasjon. Jeg vil påstå at grunnlaget for det meste jeg skriver blir dannet ut fra samtaler som jeg har med venner eller familie. Det kan være emner vi diskuterer eller snakker om, det kan være noe som dukker opp i mitt hode under en samtale eller etterpå som en slags bivirkning.

Bruk fritiden din på ting du nyter, dette er måten du lader batteriene og henter inspirasjon. Jeg personlig kan etter perioder med mye skriving føle meg helt tom når jeg står opp en morgen. Da vet jeg at det er kun en ting å gjøre, sjekke mail og alt som jeg må gjøre og deretter bare komme meg vekk fra pc og internett. Dette har hendt flere ganger og i de verste tilfeller går det i verste fall opptil 3 dager før jeg kommer igang igjen. Andre ganger kan jeg sette meg ned, se en film, og så er jeg tilbake for fullt. Finn dine metoder og en balansegang du kan leve med.

Det jeg har lært av mitt liv er at man må leve med en viss balanse. Den dagen balansen blir borte går det kun en vei. Det trenger ikke gå fort og det kan skje over meget lang tid, men før eller siden butter man hodet i den berømte veggen. Det store problemet med denne veggen er at når man kommer så langt er veien tilbake utrolig lang.

Rask oppsummering

For å oppsummere meget raskt tilslutt vil jeg si, tenk over følgende punkter i ditt liv.

  • Hvem du omgir deg med og identifiseres med
  • Hva du omgir deg med
  • Hva du spiser
  • Hva slags livsstil du lever

Følg disse rådene, ihvertfall på en moderat måte så vil det garantert påvirke dine resultater.

Advertisement