Hastighet på nettsider er viktig for SEO

Ikke sikkert du er klar over det, men hastighet på nettsider har blitt en faktor for rangeringer i søkemotorer. Det er ikke en avgjørende faktor men det har også noe å si for dine besøkendes opplevelse av nettsiden din.

De fleste utviklede land i dag har folk tilgang på meget raskt bredbånd og tålmodigheten for nettsider som laster inn tregt er lav. Personlig så klikker jeg ofte vekk fra en nettside om den laster tregt, og det er det sikkert flere enn meg som gjør.

Så om du har brukt mye tid og penger på å få din nettside godt rangert i søkemotorene, bør den ikke laste tregt og ha en dårlig brukeropplevelse.

Nå skal jeg ikke gå i dybden om å optimalisere en nettsides hastighet, men jeg vil nevne 3 enkle ting som kan hjelpe deg godt på vei.

1: Bilder er ofte en faktor som gjør sidelasting tregt, det er ingen grunn til å legg inn bilder i artikler som er flere hundre kb feks. Er bildet bare ment som en illustrasjon trenger det gjerne ikke være mer enn 50-60 kb. Små bilder kan også med fordel lagres i png format, mens litt større og detaljerte bilder kan lagres som jpg. Har du hovedsakelig lagt inn mange store bildefiler på nettsiden din vil du kunne spare betydelig båndbredde ved å redusere filstørrelse på bildene.

2: Om du bruker WordPress er det anbefalt og bruke en cache plugin, har ingen spesiell å anbefale da det finnes mange som gjør en bra jobb. Søk litt rundt på nett og se hva folk anbefaler. Litt enkelt forklart hjelper en cache plugin med å redusere antall spørringer til databasen din.

3: Bannerannonser kan også være en faktor som gjør att siden din laster tregt. Så vær derfor kritisk til annonser du har på nettsiden din. Kan du feks lagre annonsebilder på din egen server vil det være en fordel. Det er også en kjent sak att Facebook widgeten laster veldig tregt inn.

I den nye versjonen av Google Analytics finner vi nå en ny funksjon, nemlig nettstedhastighet og der vil du kunne finne en god oversikt over sider som evt laster tregt på nettsiden din.

Har du som nettsideeier reflektert noe over hastighet og SEO? Og hva har du evt gjort for å forbedre det?

Advertisement