Hvordan snu negative hendelser til noe positivt

Hva er negative hendelser?

Negative hendelser kan hende oss alle iblant. For noen skjer dette oftere enn andre og synet på hva som er en negativ hendelse varierer sterkt fra person til person. Alt dette er individuelt og vi er så fullstendig forskjellige når det gjelder toleranse i forhold til hva som skjer i vårt eget liv og i samfunnet rundt oss. Jeg vil gjøre dette enkelt nå og si at negative hendelser er hendelsene som snur vårt synspunkt på tilværelsen fra positivt eller nøytralt over til negativt.

Hvordan kan man snu tankene?

Jeg har selv hatt noen slike negative hendelser i mitt liv som har vært relativt sterke. Min måte å snu disse til noe positivt har vært ved hjelp av tankene. Det som er kunsten i slike tilfeller er å finne det positive og gjenta dette for deg selv.

Nå skal jeg bruke meg selv som et eksempel for hvordan du kan snu dine negative tanker. For noen år tilbake mistet jeg alle mine eiendeler og hunden min i en husbrann. Selv var jeg en times blitur unna hjemmet mitt på jobb når dette skjedde og ble varslet via telefon av en nabo. Det første som falt inn i hodet mitt, og som jeg sa til naboen var at man tuller ikke med slike ting. Jeg ble på grensen til sint i telefonen og etter å ha forstått at dette var alvor satte jeg meg i bilen og reiste hjem. Jeg må innrømme at det var mange tanker i hodeet mitt mens jeg kjørte hjem, og at jeg bare sank sammen på plenen utenfor når jeg så hvor ille det var. Det skal sies at søvnen uteble den påfølgende natten men allerede neste dag startet en prosess for å snu tankene.

Alle jeg snakket med neste dag visste jo selvsagt hva som hadde skjedd og det var kun beklagelser og medlidenhet å oppleve. Dette kan jo føles ok, men på en annen side føler en seg svak i slike tilfeller. Alle samtaler bygger bare oppunder det negative og tilslutt føler man seg som et offer. Huset brant på natten og ble antent av tordenvær, dette hadde politiet allerede en mistanke om dagen etter, og det ble bekreftet en uke senere etter endt etterforskning.’

Hva var min tanke for å snu det negative?

Etter å ha svart det samme og takket til en rekke mennesker begynte jeg å se etter hvordan jeg kunne finne noe positivt i dette som hadde hendt. Noen hadde jo nevnt til meg at du får jo nytt hus, men det er jo bare matriell. Jeg ville mye heller hatt tilbake alle mine minner fra de 30 første årene av mitt liv enn et nytt hus. Jeg tenkte hva ville vært verre enn det som har skjedd? Det ville vært om jeg lå i huset og sov sammen med min datter og begge vi hadde omkommet i denne brannen.

Den neste jeg snakket med etter dette startet som alle andre med syns synd på snakket, og da svarte jeg at vi hadde jo kjempeflaks. Jeg fikk et rart blikk da, men så fort jeg forklarte hva jeg mente var vedkommende fullstendig enig i dette. Jeg hadde funnet nøkkelen, og i dette tilfellet var det å tenke seg de verste konsekvensene for så å være utrolig lykkelig for å ha unngått dette.

Denne metoden har jeg benyttet ved flere anledninger i mitt liv og det virker hver eneste gang. Hvis du sliter med negative depressive tanker fortell deg selv at dette kunne vært verre. Tenk deg frem til verste konsekvens og snu det rundt. Noen har det alltid verre, og det meste kunne faktisk vært verre.

Møter du negative hendelser i din hverdag, se etter de positive tingene i den negative hendelsen. Disse hjelper deg mye mer enn å prøve å fortrenge det negative.

Advertisement