Hvordan gjøre temavalget enklere

Hva er riktig tema?

Å velge tema for din blogg er i samme gate som å velge din nisje for forretninger. Hva du bestemmer deg å skrive om avgjør hvilket publikum du tiltrekker deg og hvordan du kan tjene penger innenfor dette området. I dagens nettmarket er det innholdet i det du skriver som avgjør trafikk og beslutninger om eventuelt å handle, så å velge rett tema er definitivt viktig.

Jeg skal gi deg enkle svar på spørsmålet og hjelpe deg til å velge riktig tema for deg. Dette skal jeg gjøre fordi mange klarer å lage en utrolig komplisert prosess av dette, med analyser av nøkkelord, markedsanalyse og all verdens kompliserende faktor som forvirrer deg i prosessen.

Jeg ser mange ganger at jo mer forarbeid og research som gjøres,  jo større blir skepsisen til valgt tema også. Noen ganger kan det bli for mye kunnskap, og det det å ikke vite er en bra ting. Da går du til jobben med ett åpent sinn, noe som tar det et steg nærmere resutatene.

Dette er spesielt viktig for nybegynnere og «de som vet alt fra før» å vite før de tar steget inn i den stor internettverden. For en som er ny innefor internettmarkedsføring er det så mange metoder for å gjøre research om dine nøkkelord på nett at bare å lære disse vil ta måneder før du i det hele tatt kan prøve dem ut i markedet.

Du må lære å velge et tema før du kan velge et selv.

Jeg sier ikke at du skal sitte med bind for øynene og velge fra en bolle full av lapper, men du kan da faktisk gjøre ting mye enklere for deg selv.

Se etter mulighetene

Jeg skal nå fortelle litt om hvordan jeg har valgt mine temaer for nettsteder jeg har startet opp, drevet og videresolgt. Stort sett hver gang har det forgått på følgende måte.

  1. I dagliglivet møter jeg stadig folk som har forskjellige behov, jeg prøver å merke meg hva de ønsker seg eller trenger. Jeg er jo forbruker selv, og bruker mine egne erfaringer og behov også.
  2. Etter å ha samlet inn informasjon om behov og ønsker setter jeg med ned og tenker gjennom hvordan løse det folk trenger med en nettbasert løsning, for deretter å lage et grunnoppsett for nettsstedet inne i mitt eget hode.
  3. Siste steg er da å starte pc’n og begynne byggingen av det nye nettstedet.

Dette er i hovedsak hvordan det foregår. Du kan sikkert si at her mangler mye grunnleggende i forhold til research og analyser, men husk at de eneste barrierer du må bryte i internettverdenen finnes i ditt eget hode.

På grunn av at det er så enkelt å teste ting i det virkelige markedet på nettet foretrekker jeg å gjøre det. Uansett hvor mye reasearch som gjøres kan det aldri fortelle det samme som trafikken på nettstedet eller eventuelle salg til kunder, eller i verste fall finne ut at ingen er interressert.

Det flotte med denne 3-steg modellen er at du gjør ting så enkle at det første steget er testing i markedet.

Du må bare huske å ikke bli helt blind. jeg har mine tidligere erfaringer med meg når jeg gjør dette, og det kan være greit å sjekke ut hva som eventuelt finnes på nett av sider innen samme tema.

Min erfaring, som leder meg inn i mange diskusjoner, er at det er bedre å komme seg ut i markedet enn å analysere produktet ihjel uten å gi det en sjanse. Jeg har prøvd dette selv da jeg startet på nettet.

Hva med research av nøkkelord?

Jeg bruker nøkkelord for å få frem budskap til lesere og for å oppnå bedre rangering hos søkemotorene, men bruker det aldri til å velge tema eller eller en forretningside. Det er greit å vite hvilke ord en bør bruke i tittelen på en post, eller som tags, men lenger enn det strekker jeg det ikke med nøkkelord.

Research av nøkkelord er bra det, hvis du liker tall vel å merke. De som liker å sette opp nettsider og tjene noen småkroner på hvert prosjekt tenker sikkert at hvorfor starte et prosjekt uten å analysere behovet ellet hvor kundene finnes?

For de som ikke liker analyser og tall vil jeg fortelle dere følgende, jeg har aldri brydd meg om analyser eller tall selv. Jeg installerer google analytics for mine sider, men ser skjelden på det. Jeg ser ihvertfall ikke på dette første måneden. Det viktigste hvis du skal lykkes er enkelt og greit å komme i gang.

Min favoritt research-metode

Det jeg stoler på når det gjelder valg av tema, forretningside eller til og med hva jeg skriver om er folket.

Folk er drivkraften for statistikken. Hvis du klarer å forstå hva folk spør etter og hvilke behov de har så sitter du med nøkkelen. Du må tenke som leserene dine, sette deg i deres situasjon og skrive deretter.

Det beste stedet å observere hva folk spør etter er i forum. Bare det at det finnes nettforum er jo et bevis på at folk har henvendelser og spørsmål. For de av dere som liker tall så har jo alle forum som regel bra statistikker om medlemmer, antall online, antall poster, og ved hjelp av dette kan du jo også sette deg inn i hva slags tema som er mest populært.

Det finnes tusenvis av forum på nettet som akkurat nå sitter med svaret på hva slags tema du kan velge deg.

Se etter relaterte spørsmål

Hvis du søker i forumene etter et tema bør du se etter et mønster. Hvis et tema er virkelig populært utarter gjerne diskusjonen seg godt over grensene, og det opprettes kanskje egne tråder for underemner. Du ser fort om et tema er populært ved å sjekke antall svar og poster på tråden.

Husk også at det er ikke alle som tar del i nettforumene, eller kanskje ikke finner dem. Ved å dekke temaet grundig på din blogg vil folk finne informasjonen der istedenfor å måtte spørre andre på forumet.

Ikke riktig så enkelt

Det er mer om dette enn det som er skrevet over. Det er klart at om noen stiller et populært spørsmål i et populært forum tilsier ikke dette automatisk at det er penger i dette.

Det som er viktig med et forum er at du ser trendene, etterspørselen, mål du kan nå og folkets interresser. Dette er harde fakta, ekte spørsmål stilt av ekte mennesker.

Denne informasjonen alene er mer enn nok til å guide deg mot et tema for din blogg eller forretning på nettet. Jeg kan garantere at du kommer til å endre retning flere ganger, men det viktigste er å komme i gang å få lagt noe ut på nett. Hvis research i et forum kan gi deg det nødvendige for å ta neste steg, ja da er det et flott resultat.

Advertisement