Liverpool FC – Den Neste Leeds United?

Gratulerer til cupfinalistene

I dag er jeg definitivt langt fra det som skal være tema i denne bloggen, men dette er noe jeg bare må skrive litt om. Jeg er langt over middels opptatt av fotball og blir skremt av utviklingen innenfor sporten.

Jeg vil begynne med å gratulere Follo som cupfinalist, det er slike resultater som gjør fotballen morsom, underholdende og ikke minst uforutsigbar. Gratulerer også til Strømsgodset, om dette ikke var fullt så overraskende.

Hva skjer i Premier League for tiden?

Som stor fan av engelsk fotball begynner det nå å bli stor grunn til bekymring. Det mønstret som går igjen med elendig eierskap (bortsett fra Chelsea og Man City) der det er stor mangel på økonomiske ressurser er rett og slett skremmende.

Familien Glazer fra USA lånte penger for å kjøpe det som da var verdens rikeste fotballklubb, Manchester United. Lånet ble overført til klubben etter handelen og Manchester United gikk fra å være verdens rikeste til en meget gjeldstynget klubb. På grunn av de sportslige prestasjonene går dette rundt, men hva som skjer den dagen Sir Alex Ferguson forsvinner er jeg meget skeptisk til.

Jeg mener bestemt det skulle vært et regelverk rundet dette som sikret klubbene mot slike eiere. Jeg mener også at det burde finnes grenser for hva en klubbeier kan gjøre når det gjelder støtte økonomisk.

Chelsea har fått advarsler av UEFA på grunn av at de driver med for stort underskudd, men takket være deres «rike onkel» retter det seg alltid opp før grensen for å bli nektet deltagelse i Champions League inntreffer.

Vi ser et Manchester City som prøver iherdig å kjøpe seg sportslig suksess, noe som kan bli både dyrere og mer tidkrevende enn jeg tror sjeikene setter pris på.

Når det gjelder Arsenal ser man en mer fornuftig måte å drive på, selv om Arsene Wenger kanskje har dratt det med spillerutvikling litt for langt. Han er jo faktisk et offer for egen politikk når det gjelder spillersalg. Vi ser jo her at det ikke er lett å oppnå det helt store sportslig når man selger alle talentene for tidlig.

Hva med Liverpool?

Ta en kikk på en klubb som Liverpool. Den er til salgs, men eierduoen Gillette og Hicks har priset klubben slik at den er nærmest umulig å selge. Klubben sitter med en enorm gjeld som det nå visstnok skal være samtaler om å refinansiere. Jeg vet at klubbstyret kan motsette seg en refinansiering, men hva er da alternativet. Å bli satt under økonomisk administrasjon? Vi ser jo også at klubben ikke akkurat lykkes på det sportslige plan om dagen, og da blir situasjonen enda mer brutal.

Etter å ha fått med meg at LFC har hatt dårligste sesongåpning på 18 år, og på toppen av dette ryker ut av ligacupen mot Northampton blir jeg rett og slett skremt. Vi som følger Engelsk fotball har jo sett skrekkeksemplet med Leeds United sin exit fra Premier League for noen år siden.

Hvis man ser på hva LFC bedriver rent sportslig tør jeg påstå at man har tatt steg milevis bakover ved å ansette Roy Hodgson. Hvis noen kritiserer Drillo for fotballstilen til Norges landslag så bør man ikke akkurat ha store forhåpninger til LFC fremover. Ved å ansette RH har man gått stikk i strid med LFC sine tradisjoner når det gjelder spillestil. Hvor lenge vil de klare å holde på sine stjerner hvis dette fortsetter både sportslig og økonominsk?

Skulle klubben bli satt under administrasjon økonomisk vil jo dette mest sannsynlig ende opp med spillersalg (tvang) i januar, og da betviler jeg at det er de med lavest lønn som forsvinner. En annen ting er at de mest ambisiøse av spillerene neppe vil se noen muligheter til å vinne noe med LFC så lenge de er aktive.

Slik LFC fremstår både på og utenfor banen virker de som en klubb i fritt fall fra 2.plassen i 2009. Jeg håper de kan snu trenden sportslig og unngå å bli satt under økonomisk administrasjon da en storklubb som LFC kun hører hjemme i Premier League.

Advertisement