Å opprette en blogg – Bloggermanual del 4

En blogg er en litt annerledes nettside. Innholdet i en blogg er organisert etter dato, der siste innlegg vises først. I en blogg kan du organisere  dine innlegg etter kategori, dato, nøkkelord og lignende slik at det er lettere for dine lesere å finne frem i materialet.

En blogg har som regel RSS innebygd slik at det er enkelt å abonnere på oppdateringer av bloggen. RSS er enkelt og står for real simple syndication. Nettlesere som for eksempel Chrome er forberedt for dette og gjør det veldig enkelt for de som abonnerer å få med seg
oppdateringene. Dette emnet finner du mer om på bloggen min.

Blogg eller hjemmeside?

Du lurer kanskje på hva som er forskjellen på blogg og hjemmeside. Om man skal starte hjemmeside eller blogg? Hvilken er best? Trenger du begge? En blogg er helt klart min favoritt til de fleste formål. Med en blogg publiserer du enkelt ditt materiale uansett tema på en enkel måte og alt legger seg i rekkefølge etter dato. Det er enkelt å finne frem i kategorier og arkiver for leseren, og det er tross alt leseren dette lages for.

La os ta et eksempel. Du lager en blogg om fiske og i bloggen har du kategorier som meitefiske, slukfiske, fluefiske, produktomtaler og mine fisketurer. Hver gang du poster et nytt innlegg legger du det i riktig kategori, og samtidig dukker det opp som siste innlegg øverst på siden.

En blogg lar deg også lage statiske sider som ser ut som vanlige hjemmesider. Ta en kikk inne på mine sider og se hvordan jeg har gjort dette med en forside, en side med produktomtaler og en side jeg poster artikler på. Ser du etter så ser du at den ene siden inneholder mine nye innlegg, mens andre oppdateres mer sporadisk ettersom jeg gjør om sidene. Der må jeg redigere selve siden, når jeg skriver et innlegg går det automatisk.

Dette er tekniske ting som er meget enkle å løse, og dette kommer du fort inn i. Hvis du er avhengig av å presentere materialet ditt i en bestemt rekkefølge kan det være en for del å holde seg til hjemmeside. Du kan lage mange statiske sider på en blogg også, så da slipper du at materialet forsvinner i arkivene. Det vil alltid finnes der, men kan være vanskelig for leseren å finne hvis du ikke organiserer det skikkelig.

Tenk gjennom disse tingene før du bestemmer deg for om det blir blogg eller hjemmeside. Nok en gang, en blogg vil være det beste for de aller fleste formål.

WordPress blogg – Bloggermanual del 5

Advertisement