Merker du sponsede innlegg?

En del av de såkalte rosabloggere eller toppbloggere i Norge har får fått brev i fra Forbrukerombudet om å skjerpe inn praksisen sin med sponsede innlegg.

Noen av de mest kjente som Linni Meister, Fotballfrue og Ida Wulff har fått påpakning for andre gang. Om dette ikke skjerpes inn kan det iflg Forbrukerombudet vanke bøter eller andre sanksjoner.

Forbrukerombudets veiledning om bloggreklame skal gjøre det enklere for bloggere og annonsører å holde seg innenfor markedsføringslovens rammer.

Mange bloggere tjener penger på bloggen sin i form av salgsinntekter, tilsendte produkter og ulike former for kommersielle avtaler med firmaer som ønsker å markedsføre sine produkter. Det er lett å trå feil ved å ikke holde seg innenfor reglene i markedsføringsloven. Dette gjelder særlig prinsippet om at all reklame skal fremstå som reklame.

I tillegg har mange bloggere lesere som er under 18 år, og en vanlig feil er også å  glemme at det finnes særlige beskyttelsesregler for reklame overfor barn.

Forbrukerombudet har sett at det er etterlyst mer informasjon om problemstillingene som markedsføringsloven reiser for bloggere. Vi har derfor utarbeidet denne veiledningen for bloggere slik at det skal være så enkelt som mulig å holde seg innenfor lovens grenser.

Har du spørsmål om markedsføringsloven, kan du kontakte Forbrukerombudet for hjelp.

Hovedpunkter i veiledningen

 

 • Når gjelder markedsføringsloven?

  Markedsføringsloven gjelder når du får betalt for å skrive om et produkt eller en tjeneste, når du får tilsendt varer mot en forventning om å skrive om det, eller når du linker til produkter som man får betalt for kjøp eller aktivitet fra leserne.

 • Forbud mot skjult reklame

  Det skal komme helt klart fram for lesere av bloggen hva som er reklame, og hva som er annen tekst på bloggen. Reklame skal derfor alltid utformes slik at den tydelig fremstår som reklame.

 • Merking

  Du kan tydeligst merke blogginnleggene ved å skrive at dette er en annonse for produkt x, at du har fått tilsendt gratis produkter fra selskap x, eller at du har fått betalt av selskap x for å skrive om produktet.

 • Vær varsom overfor barn og unge

  Husk at det ikke er lov å rette direkte kjøpsoppfordringer til barn i blogginnlegg eller i bannerannonser, og at man for øvrig skal vise forsiktighet ved reklame overfor barn.

 • Sanksjoner

  Dersom bloggere bryter markedsføringsloven vil det kunne få økonomiske konsekvenser. Forbrukerombudet har mulighet til å reagere med sanksjoner overfor bloggere som bryter markedsføringsloven.

Les også

Forbrukerombudets veiledning om markedsføringsloven til bloggere

Tjener du penger på bloggen din bør du lese igjennom dette som Forbrukerombudet skriver i sin veiledning. Som affiliate markedsfører tjener man penger på nett og kanskje er det fort gjort å glemme å merke sine sponsede innlegg. Kan være en vanskelig balansegang dette, hva med deg selv, merker du dine sponsede innlegg?

Advertisement